Tjörn kommuns logga, till startsidan
Ett glatt äldre par ståendes framför sitt hus.

Bo bra som senior

Att ha ett boende som gör att du kan bo kvar och fortsätta vara självständig är en viktig del i livet. Bostaden ska passa ditt liv, dina intressen, din hälsa och din ekonomi. Under senare delen av livet förändras ofta både hälsan och ekonomin. Därför är det viktigt att tänka över sin boendesituation och skaffa sig kunskap om vilka möjligheter som finns för att bo bra på äldre dar. Här finns tips och hänvisningar till mer information som kan guida dig.

Många äldre har tankar på att byta bostad. Kanske för att slippa allt som behöver ordnas med villan eller för att lägenheten inte är optimalt utformad att bli äldre i. Det kan ta emot att flytta från ett hem där du kanske bott under många år. Samtidigt behöver din bostad passa livet som ligger framför dig. Därför är det viktigt att fundera över ditt boende i tid – så att du får som du vill ha det.

Det är viktigt att tänka över sin boendesituation och planera för framtiden. Är det så att du inte längre klarar av att bo kvar i din bostad ansvarar du själv för att ordna en bostad som passar dig. Det kan till exempel vara om du inte längre klarar av trappor, det inte får plats med de hjälpmedel du behöver eller om du inte längre klarar av att ta hand om skottning och trädgården.

Kan jag flytta till ett äldreboende om jag inte längre kan bo hemma för att bostaden inte är anpassad efter mina behov?

Du kan endast beviljas en plats på ett äldreboende, så kallat särskilt boende, om du har ett omfattande behov av stöd och hjälp och är i behov av närhet till personal dygnet runt. Hur din bostad ser ut påverkar inte bedömningen om du har rätt till särskilt boende.

Det är bra att tänka till i god tid så att bostaden fungerar även om livssituationen förändras. Här nedan finns några vanliga situationer som kan uppstå, reflektera gärna över hur de skulle påverka dig.

Hur skulle bostaden fungera om jag behöver hjälpmedel, till exempel rullator, för att gå?

Det finns många sorters hjälpmedel som kan underlätta vardagen. Vissa situationer kan dock vara utmanande när man börjar använda hjälpmedel. Till exempel om du börjar att använda en rollator, hur fungerar det då när du ska gå i trappor? Var ska rollatorn förvaras? Hur får jag med mig rollatorn om jag ska ut och resa?

Hur skulle bostaden fungera om jag blev ensamstående?

Att förlora en partner är en stor förändring i livet. Förutom sorg och saknad leder det ofta även till ändrade praktiska och ekonomiska förutsättningar. Om jag inte kan ta hand om hemmet på egen hand, finns det andra personer i min närhet som kan hjälpa mig? Vilket stöd kan jag söka på annat håll?

Kan jag bo kvar om jag inte längre kan köra bil?

Om du själv inte kan köra bil är det viktigt att se vilka andra möjligheter som finns. Vilka behov av transporter har du och vilka lösningar finns som passar dig? Finns det andra som du kan åka tillsammans med? Var ligger närmaste busshållplats?

Det finns alternativ på bostadsmarknaden som enbart riktar sig till seniorer. De är för dig som vill leva precis som i vilken annan bostad som helst, men där funktionalitet och tillgänglighet prioriteras i ditt boende samt din närmiljö. Det finns till exempel seniorlägenheter och trygghetsboende. Det är viktigt att ställa sig i kö i god tid för seniorlägenheter och trygghetsboende.

Seniorlägenhet

Du som har fyllt 65 år kan söka seniorlägenheter i Tjörns kommun. På flera ställen har vi lägenheter för dig som är 65+ och vill ha ett vanligt hyreskontrakt. Här bor du i din egen lägenhet och dina grannar är i samma ålder som du. Lägenheterna ligger antingen på markplan eller så finns det hiss och trappor.

Tjörns Bostads AB har hand om lägenheterna och du besöker deras webbplats för att ställa dig i bostadskö.

Till bostadskön

Trygghetsboende

Trygghetsboende är till för dig som behöver hemtjänst, men ändå inte har ett så omfattande vård- och omsorgsbehov att du behöver en plats på ett särskilt boende. En lägenhet på Kvarnbacken eller Tubbelängan kräver inte något biståndsbeslut på boende.

För att du ska kunna erbjudas ett trygghetsboende behöver du:

  • Ha fyllt 75 år
  • Ha behov av hemtjänstinsatser eller ha andra behov som kan tillgodoses genom trygghetsboende
  • Vara folkbokförd i Tjörns kommun

Intresseanmälan till trygghetsboende

Att vara bosatt i en otillgänglig bostad är inte ett skäl att beviljas särskilt boende. När dina behov av vård och omsorg är så stora att du inte längre vill eller kan bo kvar hemma kan du ansöka om plats på ett särskilt boende. Dina behov prövas då av socialsekreterare som sedan fattar beslut. För att ha rätt till särskilt boende ska det finnas ett omfattande och varaktigt behov av insatser över dygnets alla timmar för att tillgodose personlig omsorg och vård, skydd samt trygghet.

Att vara bosatt i en otillgänglig bostad eller inte ha möjlighet att sköta hus och trädgård är inte ett skäl att beviljas särskilt boende.

Läs mer om särskilt boende här.

När det är svårt att göra saker på samma sätt som förr, kan det göra väldigt stor skillnad att använda någon form av hjälpmedel.

Läs mer om hjälpmedel här.

Bostadsanpassningsbidrag är till för att bygga om och individuellt anpassa bostäder, för att du som har en funktionsnedsättning ska kunna bo kvar och leva så normalt och självständigt som möjligt.

Läs mer om bostadsanpassning här.

Bostadstillägg är ett tillägg till din allmänna pension som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg. Vid en ansökan om bostadstillägg prövas även rätten till äldreförsörjningsstöd.

Har du rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?

De vanligaste skälen till avslag på ansökan om bostadstillägg är att du har både bostad och fritidshus, bor tillsammans med någon eller har över 19 000 kronor i inkomst efter skatt. Hela den totala ekonomin tas med i beräkningen. Gör därför en beräkning innan du ansöker.

Gör beräkning

Du eller behörig anhörig kan ansöka

Du ansöker enklast och snabbast direkt på Pensionsmyndighetens webbplats. Där kan du även välja att ladda ned en ansökningsblankett. Ansökningsblanketten kan också beställas via Pensionsmyndighetens kundservice. Det är viktigt att ansökan fylls i korrekt och komplett för ett snabbare beslut. Är du anhörig till någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du som anhörig göra ansökan åt din närstående. Mer information finns på Pensionsmyndighetens webbplats.

Till ansökan


Sidansvarig/Senast uppdaterad 8 april

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet